Prosjekter / Folkehelse

Folkehelse

Publisert 27.10.2011 09:54,
Sist oppdatert 31.10.2011 15:45

Folkehelsegruppa ved Ringsaker videregående skole går flere år tilbake. Vi startet opp med et ”Vannprosjekt” våren 2003. Målet var å øke elevenes (og de ansattes?) forbruk av vann, på bekostning av brus og søte drikker!

Vi satte ned en arbeidsgruppe bestående av tannpleier, helsesøster, rektor, elevrepresentant, kantinepersonell, avdelingsleder for Helse- og sosialfag og kroppsøvingslærer.

Endring

Vi hadde brusautomat i vestibylen, og kantina solgte brus og kaker, i tillegg til maten, selvfølgelig.

Skolebrød

Tilbakemeldinger fra elevene var entydige i at vannet i kranene var varmt og smakte ”vondt.” Noe måtte gjøres!

Forut for dette hadde elevrådet også tatt opp mat og drikke-tilbudet ved skolens kantine gjennom en spørreundersøkelse. Elevene ønsket seg mer grovt brød/rundstykker, salatbar, juiceautomat, mer variasjon i varmretter, mer frokostmat, mer frisk frukt, mer grønt på bagetter og rundstykker. Kaldt, friskt vann måtte bli mer tilgjengelig.

Gjennom vannprosjektet satte vi i gang med flere tiltak. Brusautomaten ble fjernet, elevene sto på i dette arbeidet. Samtidig søkte vi midler til vanndispensere. Vi fikk først skaffet to vannkjølere. Disse var veldig populære og vannforbruket steg rett til værs.

Vann er tingen

Senere har de videregående skolene i fylket fått vannkjølere som kobles direkte på vannrørene, og disse er veldig mye brukt!

Vannkjøler

Folkehelsegruppa bestemte seg for å satse på en ”motivasjonsdag” hver høst. Alle skolens elever ble delt i grupper og samlet i idrettshallen til diverse foredrag og aktiviteter. Vi kaller denne dagen for ”Supergrønn dag.” I begynnelsen hadde Supergrønn dag mest fokus på vann versus brus, men etter hvert har vi utvidet dagen til å fokusere på mange sider av temaet folkehelse eller elevhelse. På denne dagen har vi hatt foredrag ved helsesøster og tannpleier, politiet om rus, ernæringsfysiolog om kost, profilert lokal idrettsutøver om kost, aktivitet og ytelse, ”lær-å-røyke-kurs, fysisk aktivitet med treningsstudio med mer. Hvert år har vi delt ut vannflasker til alle skolens elever. Kantina er en viktig del av Supergrønn dag, de tilbyr havregrøt til frokost, billig salat og gratis frukt denne dagen.

Supergrønn

Salatbar

FLITTIGE ELEVER SØRGER FOR FRUKT OG GRØNT TIL SUPERGRØNN DAG

Kantina har hele tiden vært et viktig innsatsområde for Folkehelsegruppa, og de ansatte der har gjort mye arbeid for elevhelsen ved skolen. Kaker og brus er byttet ut med grove bagetter og frisk frukt, og kantinepersonellet fyller vannflasker med et smil! I samarbeid med ”Oasen”, et eget skoletilbud ved skolen, tilbyr kantina nå salatbar til elevene hver onsdag, med grove bagetter til (såkalt ”Grønn dag”).

Supergrønn dag 2

Dette er veldig populært blant både elever og ansatte! Ellers i uka er det tilbud om grove brødvarer med variert pålegg, frisk frukt, variert varmmat, og elevene har også fått en etterlengtet kaffeautomat, etter eget ønske. Den søte brusen er fjernet fra skolen for godt!

Sunt drikke

Utover grønne dager og supergrønne dager, har Folkehelsegruppa også gjennomført andre arrangementer ved skolen. Vi har de siste par årene delt ut gratis, oppskåret frukt og grønnsaker i forbindelse med heldagsprøveperioder. Og i 2006 arrangerte vi ”Alternativ Lucia”, med fokus på frukt og grønt i motsetning til dagens (altfor) søte jul. Dette arrangementet var et svar på en konkurranse utlyst av Hedmark fylkeskommune, en konkurranse hvor vår skole vant 2. premie. Skolen har også hatt arrangementer på Verdens tobakksfrie dag.

Frisk luft og sunn lunsj

SUNN LUNSJ OG FRISK LUFT=GOD HELSE

Veien videre
Folkehelsegruppas arbeid er forankret i Ringsaker videregående skoles Utviklingsplan;

• Hovedmål 5. Skolen skal drive forbyggende, holdningsskapende og helsefremmende arbeid.
    • Delmål 5.2. Skolen skal arbeide for å øke elevenes bruk av sunne matvarer og drikker.
      • Tiltak 5.2.1. Kantina fortsetter arbeidet med å gi et sunt alternativ innenfor mat og drikke. Grønn dag og prosjekt vann videreføres.

Denne forankringen sikrer videreføring av innsatsen. For folkehelsegruppa er det allikevel viktigst at elevenes stemme høres i det videre arbeidet. I første omgang har vi derfor bedt elevrådet om en uttalelse i forhold til hva de ønsker at Folkehelsegruppa satser videre på. ”Supergrønn dag” fortsetter, men med hvilket innhold? Hvilke andre innsatsområder ser elevene som nyttige?

Folkehelsegruppa eksisterer både for elevene og for de ansatte, og vi har også fått et forslag til videre innsats fra noen av skolens ansatte. Vår skole ligger sentralt i Brumunddal, med butikker lett tilgjengelig på flere kanter. Mange elever benytter seg av disse butikkene, og det er nok varierende hvor sunt det er det de handler..? Elever observeres med bolleposer, sjokolade og brus. Hva kan Folkehelsegruppa i samarbeid med elevrådet gjøre her?