Den kulturelle skolesekken - filmeskapisme i de harde 30-åra.

Elvene i vg2 har i dag fått besøk av kulturhistoriker og filmskaper Inger Christine Årstad. Med en collage av filmsnutter illustrerte hun blant annet hvordan de økonomiske og politiske utfordringene som var på 30-tallet ble reflektert i underholdningsfilmene.

Filmeskapisme handler om å drømme seg bort i filmens verden. Film med lyd ble introdusert på 30-tallet og førte til en blomstringstid på kinoene. Her fikk mennesker lett tilgang på nye uttrykk og impulser. Fordi om filmskapere som f.eks Charlie Chaplin kritiserte samfunnet i sine filmer, var det en tendens at filmene var en flukt fra virkeligheten, som den forgyllingen vi ser hos Walt Disney. Elevene ble presentert for store filmfigurer, skuespillere og filmskapere, som speilet samfunnstendenser og tidsånden på 30-tallet.

I klasserommet

Inger Cathreine Årstad fortalte og viste at filmene Snehvit og de syv dverger, Trollmannen fra Oz, Tatt av vinden og Frankenstein har alle momenter i seg som reflekterer den tiden de var laget i.

På 30-tallet fikk vi også politiske ledere på film for første gang. Valgkamp- og propagandafilmer ble produsert i Norge så vel som i utlandet. Disse hadde en enorm effekt på befolkningen, og et problem var at mediekritikken var liten ettersom politisk reklame på film var noe helt nytt.

Vi fikk også en spennende historie om proffbokseren Otto von Porat og grandtanten hennes. I tillegg til film ble det vist frem musikktrykk og bilder.

Filmeskapisme collage

Vi takker for besøket og den spennende reisen gjennnom filmen i 30-åra!

Du kan lese mer om Inger Christine Årstad på Turneorganisasjonen for Hedmark sine hjemmesider.